Excursie 4 – De steppen tussen Cáceres en Trujillo

Dit steppengebied is niet zo uitgebreid als la Serena maar groot genoeg om een behoorlijke populatie steppenvogels te herbergen. Ook dit gebied kent een grote landschappelijke schoonheid.

Ook hier zijn de inmense weidsheid en stilte de karakteristieken van het gebied. Hoewel stilte…. In het voorjaar klinken overal de vogels. Het gezang van veel leeuweriken en grauwe gorzen vult de ruimte. Overal zijn ze aanwezig.
In de lucht cirkelen gieren of soms zitten ze op een paar grote rotsen. Het is het jachtgebied van de arenden.

Aan de elektriciteitspalen zijn nestkasten gemaakt. Hier huizen steenuilen, scharrelaars en kleine torenvalken. Tijdens de excursie zoeken we naar de grote en kleine trap. De grote zie je wel staan, maar de kleinere broer moet je eigenlijk horen roepen. Ze vallen totaal niet op, vooral wanneer het gras wat langer is.

Met een beetje geluk zien we een kuifkoekoek in de bezembrem. Prachtige vogels die vaak in de buurt van eksters verblijven.

Halverwege de excursie veranderd het landschap. Rond het dorpje Santa Marta de Magasca zijn het weer de dehesas die het landschap overheersen. We rijden hier door het dal van de Rio Magasca, een plek waar veel zangvogeltjes zitten.

Daarna rijden we opnieuw de steppen op. In dit stuk broeden meestal enkele paren grauwe kiekendief. De zwarte wouw is overal aanwezig. Langzaam rijden we dan in de richting van Trujillo waar deze steppen eindigen.