Excursie 2 – Monfragüe

Het meest bekende gebied van Extremadura is het Nationaal Park Monfragüe. Wanneer je voor de eerste keer in Extremadura  komt is dat een bestemming die je niet mag  missen. Monfragüe is een van de jongste nationale parken van Spanje en het is volledig terecht dat het deze status heeft gekregen. Nergens in Europa is de dichtheid aan roofvogels groter dan hier.

Het grootste deel van het park is echter afgesloten voor het publiek. Wat er over blijft is echter spectaculair genoeg. Langs de wegen in Monfragüe is van alles te zien.

Het beroemdste deel is Peñafalcon, die gierenrots aan de oevers van de Taag. Hier broeden ieder jaar een groot aantal vale gieren. Ook op deze rots en in de omgeving broeden zwarte ooievaars, slechtvalk en oehoe. Steenarend en havikarend worden hier regelmatig gezien.

Daarnaast brengen we een bezoek aan het Castillo van Monfragüe. Hier heeft u een geweldig uitzicht over de omgeving. Het is ook een plaats waar de gieren soms heel dichtbij komen. Alpengierzwaluwen en kaffergierzwaluwen behoren hier ook tot de mogelijke waarnemingen.

De derde plaats met internationale bekendheid is la Portilla del Tiëtar waar een geduldige vogelaar een goede kans heeft om de Spaanse keizerarend te zien. De laatste jaren broedt deze vlak bij deze rots aan de rio Tiëtar.

Het Nationaal Park Monfragüe is een plek die je eigenlijk móet bezoeken wanneer je in Extremadura bent. Het is een belevenis die je nog lang bij blijft. Een toplocatie voor vogelaars en natuurliefhebbers, maar ook voor mensen die niet zo veel kennis van de natuur hebben. Met een excursie kan Corné alles over dit gebied vertellen.