Kraanvogels 

Ieder najaar wordt Extremadura overspoelt met kraanvogels. Eind oktober komen de eerste aan en ze blijven ongeveer tot eind februari. Hoeveel het er precies zijn ieder jaar weet niemand maar de tellingen schommelen steeds rond de 150.000 exemplaren.

De kraanvogels komen hier vooral naartoe omdat het klimaat gunstig is en er genoeg te eten is. Na de rijstoogst zijn er nogal wat korrels blijven liggen en die worden met graagte gegeten. Maar er zijn ook groepen in de dehesas tussen de eiken te vinden alwaar ze naar afgevallen eikels zoeken.

Bijna overal in Extremadura kunt u deze vogels tegenkomen. Soms massaal in de rijst- of maïsvelden en soms in kleinere groepen in de dehesas. In de vroege ochtend en in de avond kunt u ze tevens observeren wanneer ze van slaapplaatsen naar fourageergebieden vliegen. Onderstaande kaart geeft een aantal gebieden weer waar u meestal in grote getale kunt observeren.

 

Film over de rijstvelden van Fernando V en Finca La Moheda Alta

 

Voor vogelfotografen is het een uitdaging om kraanvogels in de dehesas te fotograferen tussen de eeuwenoude eiken, met prachtig najaarslicht, liefst nog met een tapijtje gele winterbloemen eronder.