Op deze website kunt u diverse uitgewerkte wandel- en autoroutes vinden. Van diverse tochten hebben we routes uitgewerkt in pdf formaat, zodat u deze op papier kunt uitprinten. Deze kunt u bij de betreffende wandel- of autoroute in een tabblad vinden. Wanneer uw computer dit bestand niet herkent kunt u hiervoor een pdf reader downloaden. Via deze link kunt u deze gratis krijgen: https://get.adobe.com/nl/reader/
Veel beschrijvingen zijn voorzien van een kaartje. Op dit kaartje zijn door middel van cijfers de punten aangegeven waar u op moet letten om niet verkeerd te lopen of te rijden. De cijfers corresponderen met de opmerkingen in de beschrijving. We hebben zo weinig mogelijk beschrijvende teksten opgenomen over herkenningspunten in de omgeving omdat die gedurende de seizoenen en jaren nog wel eens veranderen, voorbeeld “u ziet daar een huis met een groene deur met een bloeiende klimplant”. De beschrijvingen zijn zo compact mogelijk gehouden.
Elders op deze pagina hebben we een uitleg geplaatst over Wikiloc. Wij vinden Wikiloc de gemakkelijkste app om te navigeren. Heeft u een GPS apparaat of wilt u niet met Wikiloc werken dan heeft u om te navigeren een zogenaamd GPX bestand nodig. Bij ieder route op deze website is een GPX toegevoegd.
GPX bestanden bevatten informatie over de route, waaronder een kaart en de looproute en soms ook waypoints (opmerkingen of foto’s van de route).
Soms wil een computer GPX bestanden echter niet goed downloaden. Om problemen hiermee te voorkomen hebben we alle GPX bestanden opgeslagen als ZIP. Wanneer u deze download en op uw eigen computer uitpakt krijgt u het originele GPX bestand wat u daarna direct op uw GPS of smartphone kunt gebruiken.
Om de GPX daarna goed te laten werken moeten ze in een specifieke map op uw apparaat worden opgeslagen. Per GPS of app is dit verschillend. Om erachter te komen waar dat is raadpleegt u de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Een andere manier is echter om zelf een wandeling op te nemen en die op te slaan met een voor u herkenbare naam. Sluit het apparaat vervolgens op de computer aan en zoek via de Windows Verkenner (of het equivalent voor Apple computers) de door u opgeslagen route.
Vaak zal de gevonden map “Tracks” heten maar er zijn uitzonderingen.
GPX bestanden kunt u ook weer omzetten om te gebruiken in navigatiesystemen voor de auto. Raadpleeg hiervoor het Internet om te ontdekken hoe dat bij uw navigatiesysteem werkt.
Bij de routes vindt u ook .KML bestanden. Deze bestanden kunt u via het menu openen in Google Earth.
Uiteraard moet u eerst Google Earth op de computer installeren. U kunt een gratis versie krijgen via deze link:
http://www.google.nl/intl/nl/earth/
Net als bij de GPX bestanden hebben we ook de KML bestanden ingepakt tot een ZIP.
Download het ZIP bestand naar uw computer en pak het uit. U kunt het daarna openen via het menu “Bestand / openen” in Google Earth. Klik het KML bestand aan en de route wordt onmiddellijk zichtbaar in Google Earth. Via Google Earth is het veel eenvoudiger om u vooraf te oriënteren op de route.