Sportvissen

Voor sportvissers is Extremadura met zijn vele meren en prachtige rivieren een Walhalla. Menig bezoeker van het gebied is verbaasd over de hoeveelheden water en dat is bijna allemaal bijzonder goed viswater. Sportvissen is hier geen massale bezigheid. Ook aan de waterkant heerst er rust. De meest beviste vis hier is de karper waarvan er grote exemplaren rondzwemmen. Ook zijn grote snoeken te vinden. Daarnaast wordt voornamelijk gevist op barbeel, black bass en witvis. Op barbeel kan men hier heel goed vliegvissen met een droge vlieg. De grootste vissen zwemmen in de grootste meren. Vooral het Embalse de Sierra Brava is beroemd. Daarnaast zijn ook de meren van la Serena en Orellana beroemde vismeren. Van de rivieren is zonder twijfel de Guadiana het beste viswater. Hier worden ook wedstrijden, waaronder wereldkampioenschappen gevist. Elk water in Extremadura mag worden bevist maar er zijn wel een aantal regels:

  • Iedere visser moet een algemene visvergunning hebben. De vergunning kan worden aangevraagd door het invullen van een zogenaamde “Modelo 50”. Met dit formulier ga je naar een bank. Je betaald daar de belasting, je krijgt een stempel op het formulier en je kunt vissen. De kosten liggen heel laag, ongeveer €5,- voor een jaar. Met het aanvragen van een vergunning kunnen we helpen. Iedereen heeft hier een visvergunning. Zwartvissen komt niet voor omdat de kosten zo laag zijn.
  • Verschillende wateren zijn aangemerkt als “Coto de Pesca”. Hiervoor is een aanvullende vergunning nodig die vaak bij een plaatselijk benzinestation te koop is. Ook hierbij kunnen we helpen om deze te vinden. De bedragen verschillen per “klasse” viswater maar liggen altijd heel laag. Meestal rond de €2,50 per jaar.
  • Nachtvissen is verboden behoudens enkele aangewezen plekken.
  • Verder zijn er per “Coto de Pesca” nog een aantal afzonderlijke bepalingen. Soms mag je er op bepaalde dagen niet vissen.
  • Men wordt geacht de oevers niet te vertrappen, geen rotzooi achter te laten en hekken te sluiten.

Min of meer lijken de regels op de Nederlandse. Er wordt weinig gecontroleerd maar bij overtreding kunt u rekenen op forse boetes. Er zijn diverse winkels waar u materiaal of aas kunt kopen. Alleen de vliegvisser zal er niets vinden, vliegvissen doet bijna niemand hier.