Route 2 – La Serena en de ruïne van Almorchón

La Serena is een bijzonder gebied in Extremadura. Het is het grootste aaneengesloten steppengebied en is landschappelijk heel indrukwekkend. Er leeft een gezonde populatie steppenvogels.

De route begint in Campanario. Bij het verlaten van dit stadje rijd u meteen een landschappelijk heel bijzonder gebied in. Hier staan de zg. “dogteeth”: bizarre door erosie uitgesleten rotsformaties die als tanden uit het land steken.
In het begin van de route komt u over een bruggetje aan de rivier de Guadalefra. Hier kunt u diverse zangers ontdekken: provençaalse grasmus, cetti’s zanger, graszanger en grote karekiet zijn hier vaak aanwezig. Uiteraard is een ijsvogel mogelijk en zo nu en dan vinden we sporen van de otter.
Let tijdens de route op oude schuurtjes en steenhopen waar vaak steenuilen te zien zijn, soms maar een paar meter van de weg.
Verderop krijgt het landschap een meer agrarisch karakter en hier kunnen de eerste trappen worden gezien.

De weg naar Cabeza de Buey is lang en kaarsrecht. De steppen daar zijn echter heel interessant: grote trap, kleine trap, vorkstaartplevier, zandhoenders, griel, grauwe kiekendief, het kan daar allemaal gezien worden.

Wanneer u verder rijdt over de weg ziet u de ruïne van Almorchón al van verre. Dit is het eindpunt van deze route. Bij de ruïne is een zandpad met een hek. U kunt daar niet verder. U heeft hier wel een uitzicht over de ruïne. Hier kunt u mogelijk een zwarte tapuit zien.

Voor Wikiloc gebruikers: u kunt deze route vinden door te zoeken op “Finca el Rabilargo 2” en vervolgens kiest u de ornithologische route.

Routebeschrijving (pdf)Download
GPX-bestand (zip)Download
KML-bestand (zip)Download

Uitleg over het gebruik van bovenstaande bestanden kunt u vinden op deze pagina.